15 Şubat 2012

Türkiye ve Dünyada Termal

Murat - Emre ÖZGÜL
     Özgül Grup AŞ. Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Özgül ve Emre Özgül, dünya ve Türkiye’de termalin durumu ve Grand Özgül Termal Tatil Köyü projesinin son gelişmeleri hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

İstanbul Proje danışmanlarının yoğun katılımı ile gerçekleşen bilgilendirme toplantısında konuşan Emre Özgül, projelerinin beklenenden daha çok talep gördüğünü, ilk gün 16 bin m2 olarak düşünülen projenin bugün 168 bin m2 olarak devam ettiğini, önümüzdeki günlerde buna paralel projeler geliştirilerek daha da zenginleştirileceğini belirtti.
     Emre Özgül, birinci etap dairelerinin tamamlandığını, hak sahiplerinin dairelerini Ocak 2012 itibarı ile kullanabileceklerini belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Çalışmalarımız planladığımız şekilde devam etmektedir. 1. Etap Ocak 2012 itibari ile kullanıma açılıyor. Bununla birlikte çevre düzenlemeleri kapsamında yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmaları devam ediyor.”     
     Türkiye’de turizm sektörüne değinilerek başlayan toplantıda, Artvin’den başlayarak tüm Karadeniz sahiline, Saroz Körfezi’nden Muğla’ya, Datça’dan, Hatay’a kadar yaklaşık olarak 6 milyon yazlığın mevcut olduğu belirtildi. Senenin sadece 3 ayında kullanılan yazlıkların çok azının tüm yıl kullanılabilirliğine dikkat çekildi. Yatak bazında değerlendirildiğinde ise bu rakamların hiç de küçümsenmeyecek rakamlara ulaştığı belirtildi.
     Türkiye’de Termal turizmin, herkesimden ilgi gördüğünü belirten Emre Özgül, memurundan, işcisine, doktorundan bürokratına, 8 yaşından 86 yaşına kadar alıcı bulduğunu belirterek, Türkiye’de herkesin termalin ya alıcısı ya da kullanıcısı olduğunu ifade etti.


     DÜNYADA VE AFYON’DA TERMAL NE KONUMDA?


     Yurt dışındaki termal konusunda yaptıkları çalışmalardaki izlenimlerini paylaşan Özgül, Yurt içinde ve yurt dışında birçok termal amaçlı tesisi gezdiklerini belirterek izlenimlerini şöyle aktardı: “Dubai’den bize telefonla ulaşan bir acente yetkilisi, misafirlerini dünyanın değişik termallerine götürdüklerini ve bizim tesisimize de gelmek istediklerini ifade etti. Biz daha açılmadığımızı ve onların tur düzenledikleri yerleri görmek istediğimizi belirterek görüşme talep ettik. Bizi Rusya’da Karlovo şehrindeki bir otele götürdüler. Hakikaten çok güzel bir şehir. Termal amaçlı gezdirdikleri otel de fena değil. “Peki, termal olarak hizmetleriniz nedir?” Dedik. Bizi bodrum katta bir odaya götürdüler. Burada, isteyen misafirlere sıcak termal suyunu tazyikli hortumlarla tutuklarını ifade ettiler. Peki başka neler var dedik, birde masaj odaları var dediler. Başka herhangi bir aktivite yok. Güzel yerler, binlerce misafirin geldiği yerler, ama geleceğe yönelik pek bir gelişme düşünülmemiş. Acentenin misafirlerini götürdükleri termal otelin durumu bundan ibaret. Gezdiğimiz başka ülkelerde de durum bundan pek farklı değil. Gelelim Afyona. Afyon Gazlıgöl’de çok güzel projeler yapılmakta bu da bizleri ülkemiz adına gururlandırıyor ve daha güzel projeler üretmeğe teşvik ediyor. ”


     Türkiye’de termal turizmin 2008 yılında Afyon’nun, Avrupa’nın termal başkenti ilan edilmesi ile birlikte Gazlıgöl’ün gündeme geldiğini belirten Özgül, Afyon’u, yerli ve yabancı söz sahibi birçok şirketin yatırım alanı olarak değerlendirmeye başladığını, projelerinin inşa çalışmalarının halen devam ettiğini belirtti. Grand Özgül Termal Tatil Köyünde ise 7’den 70’e her yaş grubunun düşünüldüğünü ve her kesime hitap eden bir proje olduğunu belirten Özgül, sadece tesislerin değil Afyonun tarihi güzelliklerinin de gündem edilmesinin turizm açısından önemine vurgu yaparak, Afyon Valiliğinin çalışmalara şimdiden başladığını belirtti.


     DEVLET BÖLGEYE EL ATTI


     Bu maksatla bölgede deam eden devlet projelerine de değinen Özgül sözlerine şöyle devam etti: “Devletin hızlı tren projesi ile İstanbul- Afyon arası zamanın iyileştirme çalışması devam etmektedir. Uluslar arası Zafer havalimanı projesi ile de Kütahya, Bilecik ve Afyon’un ortak kullanımını sağlamak amacı ile başlatılan Havalimanı bölgeye yapılan yatırımların büyüklüğünü göstermektedir.
     Gün yüzüne çıkmayan Afyon’un tarihi güzelliklerinden olan Frigya Vadisi’nde balon turlarının düzenleneceğinin ve İhsaniye Kaymakamlığının çalışmalarını başlattığı belirtildi. Ayrıca Midas’ın kızı Suna’nın suda yıkanarak şifa bulduğu tahmin edilen Ayazini bölgesinde temsili bir hamam inşa edilerek turizme açılacağı da verilen bilgiler arasında.”
   
     GAZLIGÖL’DE TERMAL SUYUN DURUMU NEDİR?


     Özgül Grup AŞ’nin bölgede yaptığı sondaj çalışmasında, 806 metreden 75-80 derece sıcaklıkta, 35 mineral ve maden içeren Avrupa’nın birinci kaliteli kaplıca suyu olma özelliğine sahip olan Gazlıgöl’de, daha derin sondaj çalışmaları devam etmektedir. Yakın tarihte 10 şirket tarafından kurulan su ortaklığı projesinde (GAZJED), Özgül Grup AŞ. Çıkarılacak suyun %51 hisse sine sahip. Dolayısı ile Grand Özgül Termal Tatil Köyü projesinin tesislerinde su sıkıntısının yaşanmayacağı belirtildi. Bu su birliğinden elde edilecek gelirden İhsaniye Kaymakamlığına ayrılacak bütçe ile de ilçenin geliştirilmesine katkı sağlanacağı belirtildi.



     DAHA KALİTELİ SUYA ULAŞMAK MÜMKÜN MÜ?


     İtalyan bir firma ve Ortadoğu Üniversitesi profesörleri ile ortaklaşa yapılan çalışmalar sonucu elde edilen bilgiler doğrultusunda, yaklaşık 1500 metre derinlikte bir mermer tabakanın altında devasa su kütlesinin olduğu bildirildi. Bu suyun daha kaliteli ve sıcaklığının 100 ile 120 derece olma ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi. Özgül Grup AŞ. Çıkarılacak suyun veya buharın %51 hissesine sahip olacak.


     ÖZGÜL TERMAL'DE SON DURUM


     Birinci etap tamamlanmış olup kuraların belirlenmesi ile hak sahipleri Ocak 2012 itibari ile yerlerini kullanmaya başlayacaklar. İkinci etabın inşa çalışmalarının devam ettiğini belirten Özgül, birinci etap satışlarının bittiğini, ikinci etap satışlarının ise tamamlanmakta olduğunu belirterek, üçüncü etap yapım çalışmalarının daha başlamadığını ÇED raporunun çıkması ile start alacağını söyledi.


     Tapu konusunda sorulan sorulara cevap veren Özgül bu konuda şunları söyledi: “Şimdiye kadar 4500’e yakın tapu sahiplerini buldu. Bekleyen 3500 civarında tapu sahibi var. İhsaniye küçük bir ilçe; tapu müdürlüğünde eleman sayısı 2’den 4’e çıkarıldı ama bizim gibi bölgede birçok proje var. Dolayısı ile gecikmeler yaşanmaktadır. Buna rağmen en çok tapu alan biziz bunu da belirtmek gerekir.”


     Başka devre mülklerle karşılaştırıldıkları yönünde gelen yorumlara cevap veren Özgül, karşılaşılan sorularda projelerinin “Hisseli Gayrimenkul Tapulu” olduğunun altını çizmelerini ve “Grand Özgül Termal Tatil Köyü”nün diğer projelerden farklılıkların öne çıkarılmasını, 7’den 70’e herkese hitap eden sosyal etkinliklerine ve özellikle Gazlıgöl’ün suyunun dünyanın ender suyu olma özelliğinin dikkat çekilmesi gereken konuların başını çektiğini belirtti.
     
     Sorularla devam eden bilgilendirme toplantısının zaman zaman yapılacağı belirtilerek, danışmanlarla şirket yetkililerinin fotoğraf çektirmelerinin ardından program sona erdi.
   
     Bölgeye yaptığı yatırımlarla yurt içi ve yurt dışında da ilgi görerek dikkatleri üzerine toplayan 5 Yıldızlı Tatil Köyü projesinin ‘Tatil Şehri’ olmak üzere büyütüleceği konusunda geçtiğimiz aylarda Özgül Termal sahipleri tarafından açıklama yapılmıştı. Haber TURKA gazetesine özel açıklama yapan Emre Özgül, yaptıkları araştırmalara göre kendi yapacakları "Termal Şehri" projelerinin; değil Avrupa’da, Dünya’daki projeler içinde örnek olması konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini belirtmişti. Bu anlamda, yurt dışından turizm acentelerinin da rağbet ettiği belirtilen Grand Özgül Termal Tatil Köyü projesinin, Termal Turizm konusunda Afyon –Gazlıgöl’e turist çekecek projelerin başında gelmesi bekleniyor. 


Kaynak: haberturka.com